www.teamdefinex.com

Proje Yönetimi ve Süreçleri

DefineX
TeamDefineX
Published in
4 min readDec 3, 2021

--

Aslında bilinen ve benzer süreçler gibi gördüğümüz, üzerinde çok durmadığımız ürün ve proje süreçlerinin başarılı bir şekilde tamamlanması için oluşturulmuş adımları ve döngüleri var. Bu yazımda bunlar arasındaki farkları, uçtan uca süreçte hangi adımlarda hangi işlemlerin yapıldığını anlatmaya çalışacağım.

Software Development Life Cycle Nedir?

www.teamdefinex.com

Yazılımı bir ürün olarak ele alırsak bunun üretim sürecinden müşterinin kullanımına sunulması ve daha sonrası bakım aşamalarının tümünü ele alan bir döngüdür.

Döngü olmasının sebebi büyüyen ve değişen ihtiyaçlar karşısında geri bildirimlerle aşamalar arasında geriye ve ileriye dönük olarak hareket edilmesindendir.

SDLC adımlarını aşağıdaki gibi başlıklara ayırabiliriz:

Planlama: Geliştirilecek sistemin ihtiyaçları belirlenir. Projenin uygulanabilirlik çalışmaları ve proje planı oluşturulması bu aşamada gerçekleşir. Projede ne başarmak istiyoruz? sorusuna cevap ararız, burada çok detaya girilmez, genellikle iş analisti ya da product owner daha çok rol alır.

Analiz: Son kullanıcı gereksinimleri analiz edilir. Süreç diyagramları oluşturulur. Kısacası yazılım mimarisinin nasıl yapılacağını oluşturur. İstediğimiz noktaya nasıl geliriz? sorusuna cevap ararız.

Geliştirme: Yazılım projesinin alt yapısının oluşturulması ve kod yazımı bu aşamada gerçekleşir. Uygulama oluşmaya başlar.

Test: Test adımlarının oluşturulması ve yapılması bu aşamada gerçekleşir. İstediğimiz sonuca ulaşabildik mi? sorusuna cevap ararız.

Bakım ve Destek: Artık uygulama tamamlanmış ve son kullanıcıya sunulmuştur. Bu aşamadan sonra takım kullanıcılardan geri bildirimleri toplayarak çıkan hataları düzeltir.

Avantajları

  • Risk düşürücü çözümler içerir.
  • İterasyon ile gerçek dünyaya giderek yaklaşmış oluruz.
  • Bilgiyi sistematik olarak analiz edebilir ve problemin hangi aşamada ortaya çıktığı tespit edilebilir, aynı zamanda bir sonraki adıma eklenmesi gereken şeyler belirlenebilir.
  • Modüler bir yaklaşım ile bir modüldeki problemin diğer modüle yansımadan devam etmesi sağlanabilir.
  • Kalite yönetimi aşamaları entegre edilerek adımların çıktıları ölçülebilir, bir sonraki adıma geçmeden bulunduğumuz adımda kalite standartlarını karşılaması sağlanabilir.

Dezavantajları

  • Büyük sistemler için uygundur, küçük projeler için maliyeti artırır.
  • Adım testleri atlanır → Her adım sonunda bir prototip oluşturulup test edilmez.
  • Hatanın devamlılığı engellenmez → Karşılaşılan bir hata ancak bir sonraki döngüde ele alınıp çözülebilir.

SDLC içinde kullanılan proje metotları

  • Waterfall Model
  • Iterative Model
  • Sprial Model
  • V Model
  • Big Bang Model
  • Agile Model
  • RAD (Rapid Application Development) Model
  • Prototyping Model

Project Life Cycle Nedir?

www.teamdefinex.com

Proje Başlangıcı: Sorun tanımı, projenin hedefleri ve sorunun çözümüne yönelik olup olmadığının tespiti, projenin tamamlanabilmesi için gerekli kaynakların analizi bu aşamada gerçekleşir.

Planlama: Proje genel hatlarıyla planlanır, gereksinimler ve riskler belirlenir, bütçe oluşturulur. Ölçülebilir hedefler ve başarı kriterleri belirlenir.

Yürütme: Projenin hayata geçirildiği bölümdür. Burada plana uyuluyor mu, bütçe aşılıyor mu, başarı kriterleri sağlanıyor mu, kaynaklar olması gerektiği gibi dönüştürülüyor mu soruları sürekli kontrol edilerek performans değerlendirmeleri yapılır.

Kapama: Eğer proje istenen kapanış kriterlerini sağlıyorsa proje kapanışı gerçekleşir ve proje hedeflenen kullanıcılara iletilir.

Product Life Cycle Nedir?

www.teamdefinex.com

Giriş: Ürünün analizi, geliştirilmesi, test edilmesi bu aşamada gerçekleşir. Yüksek riskli ve kritik bir aşamadır. Sonunda prototip oluşturularak test edilebilir.

Büyüme: Bu aşamada ürün satışa sunulmuştur ve kullanıcıları vardır. Ürünün varlığını sürdürme, geniş kitlelere yayma, benzer ürünlerle rekabet ve kampanya çalışmaları yapılır.

Olgunluk: Bu aşamada ürün piyasada hızlı büyümeden sonra durgunluk dönemine girer. Pazarlama ve ürünü farklılaştırma çalışmaları yapılır.

Düşüş: Düşüş aşamasına geçilmesinin sebebi ürünün karşıladığı ihtiyacı karşılayan daha iyi bir ürün piyasaya sürülmüş olabilir ya da ihtiyaç farklılaştığı için ürün yetersiz hale gelmiş olabilir. İyi bir strateji ve gelişim olmadığı takdirde ürün giderek kaybolur.

  • Bir ürün yaşam döngüsü, bir ürünün satışlarının nerede olduğunun ve nereye gidebileceğinin kavramsal bir haritasıdır. Ancak, ürünle ne yapılacağına dair herhangi bir yorum yok. Buna karşılık, bir proje yaşam döngüsü tamamen eylemle ilgilidir. Bir proje yaşam döngüsü, belirli hedeflenen sonuçlarla bir projeyi tamamlamak için gereken adımların haritasını çıkarır.
  • Projenin amacı yeni ürün geliştirme ise, proje yaşam döngüsü, ürünün yaşam döngüsünün ilk aşaması içinde tamamen yer alacaktır.
  • Ürün yaşam döngüsünün farklı aşamalarında yürütülen birçok benzer projeye sahip olabilirsiniz. Bir ürün yaşam döngüsü birden çok proje yaşam döngüsüne sahip olabilir.

Sedanur Eker, Developer @TeamDefineX

www.teamdefinex.com

sedanur.eker@teamdefinex.com

Referanslar

*Orjinali Sedanur Eker’in kişisel Medium hesabında yayınlanmıştır.

--

--

DefineX
TeamDefineX

We provide insights for leaders of digital world to accelerate digital transformation and liberate global markets with technology. Visit us at teamdefinex.com.